Hoe werkt zoekmachine optimalisatie precies?

zoekmachine optimalisatieDe kans dat u wel eens van zoekmachine optimalisatie gehoord hebt, is vrij groot. Het is een populaire vorm van adverteren. Althans, het is niet echt adverteren. Het is een vorm van marketing. In het organische gedeelte van Google (niet de advertenties!) kijken veel mensen naar websites.

Deze websites worden door Google op basis van een algoritme gerangschikt. Door uw website op een bepaalde manier te optimaliseren is het mogelijk om deze rangschikking wat te manipuleren. Hier leest u meer over deze techniek en hoe het kan helpen om meer en meer bezoekers, leads en klanten te verwerven via Google.

Relevante zoekwoorden vinden

Het begint allemaal met de Google keyword planner. Een tool van Google die eigenlijk bedoeld is voor adverteerders die in Google willen adverteren en per klik moeten afrekenen. Maar voor het optimaliseren van een website is deze tool ook zeer geschikt. Wat je hiermee kunt is zeer interessant. Je kunt namelijk de zoekwoorden achterhalen die mensen intypen in Google. Per zoekwoord kun je zien hoe vaak per maand daarop gezocht wordt. Voor veel bedrijven zijn de lokale zoekwoorden erg interessant.

CMS systeem optimaliseren

Zodra u een selectie gemaakt heeft van de zoekwoorden, is het belangrijk om uw website te optimaliseren. Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van WordPress, Joomla of een ander CMS systeem. Toch zijn deze 2 de belangrijkste 2 spelers op de markt. Als u de keuze heeft gaat de voorkeur naar WordPress uit, Google lijkt hier dol op te zijn. Mocht u al een andere website hebben, dan is het zeker niet onmogelijk om te scoren. Heeft u echter de keuze, kies dan voor WordPress. Uw webdesigner kan u hierover meer vertellen.

Nieuwe relevante pagina’s / artikelen schrijven

De volgende stap is om uw website te optimaliseren voor diverse zoekwoorden. Dat kan allemaal op 1 pagina, maar vaak wordt er gekozen om diverse pagina’s aan te maken. Relevantie is het belangrijkste in deze stap. Als u wilt scoren voor bijvoorbeeld een zoekwoord als “webdesign Rotterdam”, dan is het belangrijk dat hier een relevant artikel voor op uw website komt te staan.

Dit artikel moet over webdesign gaan, het liefst in combinatie met Rotterdam. Heeft u ook nog andere diensten zoals hosting, logo ontwerp etc. dan is het belangrijk dat deze op een aparte pagina komen te staan. Zo blijft de relevantie van de pagina’s bij 1 onderwerp.

Verhoog relevantie door link populariteit

Het algoritme van Google bepaald de posities van websites aan de hand van relevantie. Op uw website kunt u er met artikelen voor zorgen dat u relevant bent. Maar dit alleen is over het algemeen niet genoeg. Google’s algoritme is gebaseerd op het academische systeem. Daarin is het noodzakelijk om de bronnen aan te geven.

In de vorm van het internet gaat het dan om links. Voorheen was het zo dat de gene met de meeste links bovenaan in de organische resultaten kwam te staan, dat is niet meer het geval. De kwaliteit van de links (en de relevantie) zorgen ervoor dat een link sterk of niet sterk is. Het is zelfs zo dat bepaalde links een negatief effect kunnen hebben op uw organische posities. Kiest u ervoor om Linkbuilding door een professional uit te laten voeren, dan kunnen dit soort problemen vaak grotendeels worden voorkomen.